Frikadeller i tomatsås - Godaste receptet



Alltså denna maträtt. Ibland vill man bara ha det där riktigt göttiga till middag. En flarra rödvin sitter ju inte fel till detta heller. Nä detta är "må-bra-i-själen-mat". Kan inte förklara det bättre än så.
Detta recept har jag fått från Sebastians mamma and I löööv it! Tomatsåsen är Paolo Robertos (såklart) och frikadellerna är från Hanna och Amandas kokbok, tror jag. När jag har handlat kalvfärs så har jag hittat 500 gram som minst i paketet. Och i detta recept är det ju 300 gram. Så jag höftar lite och ökar allt annat lite också då det är tråkigt att slänga. Eller om man vill frysa in resten av färsen såklart så kan man göra det. Men tillbaka till saken, så ökar jag allt annat lite och kör dubbel sats av tomatsåsen då det behövs mer sås för köttbullarna att koka i. Äter ni inte upp alla så är detta perfekt att frysa in!
Tomatsåsen 4-6 personer:
800 g passerade tomater
800 g krossade tomater
2 gul lök
8 hela vitlöksklyftor
20 strimlade basilikablad
4 tsk salt
2 krm peppar
2 nypa socker
6 msk olivolja
- Värm upp oljan i en panna.
- Skala och halvera löken och låt dem fräsa i oljan med dem hela vitlökarna utan att ta färg.
- Tillsätt resten av ingredienserna.
- Låt såsen koka på svag värme i cirka 45 minuter.
- Ta sedan bort löken och vitlöken.
Frikadeller:
500 g kalvfärs
2 ägg
3/4 ask cantadouost med vitlökssmak
4 msk grädde
3 msk finhackad persilja
5 vitlöksklyftor (pressade)
3 krm salt
10 vrid på svartpepparkvarnen
(3 st piripiri)
- Blanda alla ingredienserna till frikadellerna.
- Forma till fina frikadeller
- Lägg frikadellerna i tomatsåsen och låt dem puttra i 12-15 minuter. (Du kanske får koka några i taget då det blir ganska många) Rör inte om i grytan förrän efter några minuter så att inte frikadellerna går sönder.
- Koka pasta.
Voila! Servra med riven parmesan och örter! Lyxa gärna till det med något gott bröd vettja.