Vegansk päronkaka med kardemumma




Hittade detta recept i senaste Ica-tidningen som kom på posten. Tyckte den såg så god ut. Har aldrig bakat denna sortens kaka utan varken ägg eller smör förut så var spännande att se hur den skulle smaka. Jag tycker faktiskt att den blev väldigt god! Jag är inte så jättemycket för ingefära så jag kanske skulla ta lite extra kardemumma eller kanske lite rivet citronskal i nästa gång istället.
Du behöver:
3 1/2 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor (jag använde färdigmald)
1 tsk malen ingefära
2 krm salt
2 1/2 dl havremjölk (jag använde cashewmjölk)
1 dl neutral rapsolja
300 g päron (fasta)
1/2 dl mandelspån (jag använde hackade hasselnötter)
olja och vallmofrön till formen
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt havredryck och rapsolja. Rör till en jämn smet.
- Dela och kärna ur päronen. Skär 1/2-1 päron i tunna skivor och resten i mindre bitar.
- Rör ner päronbitarna i smeten.
- Olja en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, och bröa med vallmofrön. Häll i smeten. Toppa med päronskivorna i ett fint mönster. Strö mandelspån över.
- Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter, kontrollera med provsticka att kakan är torr.
- Låt kakan svalna helt.